Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjedo~anstvo bogate jezi~ne ba{tine

U Hrvatskom domu u Somboru, prošloga je četvrtka 31. siječnja, predstavljen »Rječnik govora bačkih Hrvata«, objavljen 2005. u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba i Katoličkog instituta za kulturu povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice. 
Autor spomenutog »Rječnika«, dopisni član HAZU, prof. dr. Ante Sekulić, kako je istaknuto, svojim znanstvenim djelima već desetljećima predstavlja veleposlanika uljudbe i baštine podunavskih Hrvata u Zagrebu, središtu Hrvatske. 
NEOBORIV DOKAZ: Govoreći o »Rječniku«, predsjedavajući Instituta mons. dr. Andrija Kopilović je ocijenio kako ovo djelo daje snažno svjedočanstvo naše bogate jezične baštine i snažni dokaz našeg postojanja u kulturi hrvatskog naroda kao dio bogatstva govora naroda Hrvata. »Ova knjiga je jedan neoboriv dokaz za ono što je iza nas, ali još više je dokaz o nama koji sada jesmo. Ona je znak našeg vlastitog bića, koji sada diše, govori i misli. Taj govor i misao, makar i ne samo ovim riječima, ipak svjedoči vrlo glasno tko smo i što smo«, rekao je mons. Kopilović. 
Prema riječima urednika nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« Milovana Mikovića, »Rječnik« predstavlja najpotpuniji, znanstveno utemeljen i ovjerovljen susret bunjevačko-hrvatskog govornog idioma, njegovih fonetskih, akcenatskih, leksičkih osobitosti i standardnog hrvatskog jezika. Niz društvenih, političkih, kulturnih i znanstvenih datosti, kako je istaknuo, uvjetovalo je rad na ovom »Rječniku«, a građu koju je Sekulić od 1938. sakupljao vlasti su oduzimale i uništavale, kada je u dva navrata bio uhićen i osuđen na kazne zatvora.
GRANDIOZNO DJELO: Grandioznost ovog djela, kako je primijetio predsjednik HAD-a dr. Slaven Bačić, proistječe iz činjenice da ga je radio pojedinac, a ne čitava skupina djelatnika u nekom zavodu ili znanstvenoj ustanovi. »Ovim je rječnikom Ante Sekulić naš ikavski dijalekt, različit šokački i bunjevački, stavio tamo gdje pripada. On je dijalekt hrvatskog jezika kojemu narodu pripadamo i ‘Rječnik’ pomaže da na ovaj način imamo bolju svijest, pa i dokaz da pripadamo hrvatskom narodu«, rekao je Bačić, preporučivši ovo djelo kao jedno od polazišnih za bavljenje bačkim Hrvatima.
Predstavljanju Rječnika, kao »svojevrsnom blagdanu naše riječi«, između ostalih, nazočili su predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Katoličke crkve, te hrvatskih udruga kulture iz Sonte, Bačkog Monoštora i Bačkog Brega. Organizatori promocije bili su HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora i Institut »Ivan Antunović« iz Subotice. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika